dakkapel

dakkapel: 10 praktische tips & nuttige informatie

Laat je informeren

Ben je van plan om een dakkapel te laten plaatsen? Dan is het verstandig om je goed te laten informeren. Is een dakkapel wel mogelijk bij jouw woning? Welk materiaal is er voor de dakkapel? Hoe zit het met een garantietijd? Er zijn veel vragen die je hebt en je kunt beter teveel dan te weinig informatie inwinnen.

Bouwvergunning

In veel gemeentes is er een bouwvergunning nodig wanneer je een dakkapel laat plaatsen. Zoek uit hoe dat bij jou zit. Een dakkapel moet vaak bij het huis en de omgeving passen. Kom met een goed plan om de gemeente te overtuigen. Zo heb je een grotere kans dat je inderdaad een bouwvergunning krijgt.

Verhuizen of laten bouwen?

Wanneer je een dakkapel laat plaatsen omdat je meer ruimte wilt, kan het in sommige gevallen beter zijn ergens anders heen te verhuizen. Bekijk de opties goed. Hoe duur is het om een dakkapel te laten bouwen en hoeveel extra ruimte krijg je ermee? Bekijk ook wat de kosten zijn van huizen die wat meer ruimte hebben dan je huidige woning. Houd alle opties open en kijk verder, om zo te bepalen wat voor jou het beste zal werken.

Offerte aanvragen

Een dakkapel laten plaatsen is een behoorlijke uitgave. Het is natuurlijk doodzonde wanneer je veel te veel geld kwijt bent. Daarom kun je het beste beginnen met het aanvragen van offertes.  Er zijn meerdere bedrijven waar je een offerte kunt aanvragen. Doe dit overal en ga niet meteen met de eerste de beste aanbieder in zee.

Vergelijk de offertes

Wanneer je de offertes hebt gekregen, kun je de prijzen bekijken. Toch zijn de prijzen niet het enige dat je in de gaten moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de garantie? En hoe lang doet het bedrijf erover om de dakkapel te plaatsen?

Lees de voorwaarden

De voorwaarden zijn van groot belang. Je wilt niet teveel betalen, maar je wilt ook geen bedrijf dat voorwaarden heeft die tegen je werken. Wanneer je een offerte aanvraagt en er geen voorwaarden bij krijgt, vraag hier dan alsnog naar. Je hebt het recht om te weten waar je aan toe bent.

Betaal niet teveel

Wees op je hoede en betaal nooit teveel. Hoewel het soms lijkt dat duurdere aanbieders beter zijn, hoeft dit lang niet altijd het geval te zijn. Let dus op dat je niet teveel betaalt wanneer je een bedrijf zoekt dat een dakkapel kan plaatsen.

Meer licht en/of ruimte

Een dakkapel kan meerdere functies hebben. Bedenk goed waarom jij een dakkapel wilt laten plaatsen. Je kunt een dakkapel plaatsen omdat je meer licht wilt, maar ook omdat je graag meer ruimte wilt.

Dakkapel voor meer ruimte

Met een dakkapel kun je meer ruimte creëren. Je hebt een grotere ruimte op de zolder waar je rechtop kunt staan en kunt lopen. Je kunt de oppervlakte van de kamer dus vergroten. In veel gevallen is het ook zo dat de waarde van het huis ook erg stijgt wanneer je een dakkapel plaatst.

Dakkapel voor meer licht

Het is ook mogelijk dat je een dakkapel wilt voor meer licht. Bijvoorbeeld omdat je van je zolder een kantoorruimte wilt maken. Met een dakkapel vervang je een klein zolderraampje voor een groot raam waar veel licht doorheen kan. Je kunt hierdoor een prettige ruimte maken, omdat er veel meer natuurlijk licht binnenkomt.

Combinatie

Misschien wil je graag een dakkapel dat zowel voor meer ruimte zorgt als meer licht geeft. Handig, want dan sla je twee vliegen in één klap. Vraag bij een bedrijf wat het beste formaat is van een dakkapel voor meer licht én meer ruimte.

Materiaal kiezen

Het is belangrijk om goed na te denken over het materiaal dat je kunt kiezen. Je hebt de keuze uit een dakkapel van hout of eentje van kunststof. Beide materialen hebben zo hun voor- en nadelen. De keuze heeft uiteindelijk te maken met het huis waar je in woont en je persoonlijke voorkeur.

Houten dakkapel

Een houten dakkapel is erg voordelig. Het is goedkoper om een houten dakkapel te plaatsen dan een kunststof dakkapel. Wel moet je er rekening mee houden dat je ook meer onderhoud hebt. Een voordeel ervan is dat je zelf de kleur kunt bepalen van de dakkapel. Een andere reden is dat bij sommige huizen een houten dakkapel veel mooier is dan een kunststof dakkapel.

Kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel is doorgaans een stuk duurder dan een houten dakkapel, maar je hebt er wel veel minder onderhoud aan. Zo hoef je vaak maar één keer per jaar de kunststof dakkapel met een vochtige doek schoon te maken. Een kunststof dakkapel die uit één stuk bestaat, verkleint tevens de kans op lekkages. Tegenwoordig worden de kunststof dakkapellen steeds goedkoper, dus ook dit kan gezien worden als een voordeel.

Formaat dakkapel

Het formaat van een dakkapel is van groot belang. De meeste mensen plaatsen een dakkapel van 2,5 meter breed en 1,5 meter hoog. Het is echter ook mogelijk om andere maten te kiezen.

Afwijkende maat

Een afwijkende maat is natuurlijk altijd mogelijk. Het is echter niet zo dat alle bedrijven met afwijkende maten werken. Ook moet je goed bedenken of de afwijkende maat een toegevoegde waarde heeft. Er zijn bedrijven die dakkapels plaatsen die kunnen afwijken van het normale formaat. Zorg er echter ook voor dat je toestemming hebt van je gemeente om een dakkapel te plaatsen die niet de standaardmaat heeft.

Ramen in dakkapel

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de ramen van een dakkapel. Zo kun je geld besparen op stookkosten en is je raam tevens goed beveiligd.

HR++glas

HR++glas wordt tegenwoordig bij vrijwel alle dakkapellen standaard gebruikt. Dit glas is voordelig en is daarbij warmtereflecterend. Dit betekent dat de stookkosten doorgaans een stuk lager zijn en dat het raam meewerkt voor een goede isolatie. 

Raamindeling

Het is ook heel belangrijk om te bedenken hoe de indeling van het raam. Hoeveel ramen wil je? De uitstraling van een raam kan heel anders zijn wanneer je meerdere ramen gebruikt of slechts één. Bekijk eventueel verschillende dakkapellen voor voorbeelden. Je kunt ook kijken of je een valraam wilt, of twee klap/kiepramen.

Beveiliging

De beveiliging voor een dakkapel is van belang. Vaak wordt er daarom een slot in de handgreep voorzien. Als je het raam echt optimaal wilt beveiligen, dan zijn er nog meer opties. Hiervoor kun je vragen naar het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit geeft je een betere beveiliging. Als je het dakkapel goed beveiligd hebt, is het natuurlijk ook belangrijk om de rest van je huis goed te beveiligen. 

Dakbedekking

De dakbedekking voor een dakkapel is ook iets om goed over na te denken. Er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Iedere optie heeft een andere uitstraling en het heeft dan ook vooral met persoonlijke voorkeur te maken. Een goede dakbedekking voorkomt lekkage.

Dakbedekking van bitumen

Veel dakkapellen hebben een dakbedekking van Bitumen. Dit is een dakbedekking die lang mee gaat, namelijk tien tot twintig jaar. Met de toevoeging van kunststoffen is bitumen ook nog eens UV-bestendig. Dit is niet het geval wanneer je puur bitumen gebruikt.

Dakbedekking van PVC

Een PVC dakbedekking heeft een lange levensloop. Het gaat namelijk 20 tot 25 jaar mee. Een ander voordeel is dat je PVC in verschillende kleuren en diktes hbt. Zo heb je altijd iets dat aan jouw eisen voldoet. Je moet er wel rekening mee houden dat PVC niet goed samengaat met bitumen. Bitumen kan PVC namelijk aantasten.

Dakbedekking van zink

Een dakbedekking van zink gaat maar liefst 30 jaar mee, maar is wel heel moeilijk aan te brengen. Hierdoor is het ook een hele dure bedekking. Wel beschermt het heel goed tegen lekkage, maar dit is alleen wanneer het goed is aangebracht.

Dakbedekking voor polyester dakkapel

Heb je een dakkapel van polyester? Dan is een dakbedekking niet nodig. Polyester kan wel vijftig jaar meegaan en de kans op lekkage is erg klein.

Ventilatie en isolatie

Zorg voor een goede isolatie en ventilatie. Het scheelt erg in de kosten als een dakkapel al goed wordt geïsoleerd. Immers, je hebt minder stookkosten. Het is dus een goede investering. Ook ventilatie is belangrijk, met name tijdens zomerse dagen.

Wat wordt er geïsoleerd?

Controleer goed bij het bedrijf dat de dakkapel maakt wat er al geïsoleerd wordt. Vaak zit er bijvoorbeeld in het platte dak al isolatie. In dat geval kun je beter niet zelf nog isolatie toevoegen, want teveel isolatie is niet goed. Het is ook mogelijk dat er geen isolatie wordt toegevoegd door het bedrijf.

Ventilatie

Ventilatie is bij een dakkapel erg belangrijk. Dit wordt vaak toegevoegd bij de ramen, in de vorm van ventilatieroosters. Deze ventilatieroosters kunnen hoog of laag geplaatst worden. Als je ze hoog plaatst, kunnen ze door de dakbedekking worden afgeschermd van regen.

Vensterbank en knieschot

Het voordeel van een dakkapel is dat je ook  een grote vensterbank kunt toevoegen. Dit betekent dat je veel ruimte hebt voor planten, maar dat je zelfs een vensterbank kunt maken waar je lekker op kunt hangen terwijl je bijvoorbeeld een boek leest. Knieschotten kunnen handig zijn voor extra opbergruimte.

Vensterbank

Zorg dat het op de bouwtekening al duidelijk is hoe de vensterbank eruit komt te zien. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een extra brede vensterbank, met veel opbergruimte eronder. De vensterbank kan ook zo worden gemaakt dat je er zelf op kunt zitten. Met een paar kussens erbij kan het een hele knusse plek worden waar je heerlijk kunt hangen.

Knieschotten

Knieschotten bij het dakkapel zijn ook een goede optie. Knieschotten zijn verschuifbare schotten die tot kniehoogte komen. Je kunt hier allerlei spullen in opbergen, zonder dat ze in het zicht staan. Ideaal dus, want het is vaak toch een loze ruimte waar je verder niets mee doet. Eventuele knieschotten moeten ook al in de bouwtekening zichtbaar zijn. Hierdoor kun je ook vaak van tevoren zien hoeveel ruimte er in de knieschotten beschikbaar zijn. Soms is het mogelijk knieschotten te combineren met een vensterbank, maar dit moet wel bij de beschikbare ruimte passen.

Afwerking en onderhoud

De afwerking voor je dakkapel is natuurlijk belangrijk. Je kunt dit laten doen door het bedrijf dat het plaatst, maar ook zelf de boel afwerken. Ook het onderhoud is natuurlijk van groot belang bij een dakkapel.

Afwerking binnenkant

De binnenkant kan worden afgewerkt met multiplex, gipsplaatsen of schrootjes. Het is ook mogelijk om te kiezen voor cascoplaatsing, maar dit is wel wat ingewikkelder. Je kunt de binnenkant verven in iedere denkbare kleur, om zo een mooi geheel te kunnen maken van de ruimte.

Afwerking buitenkant

Voor de afwerking aan de buitenkant worden er vaak vooraf afspraken gemaakt met het bedrijf dat de dakkapel plaatst. Deze afspraken worden ook in het contract gezet. Doorgaans hoef je dus zelf geen zorgen te maken om de afwerking van de buitenkant van je dakkapel.

Onderhoud

Hoeveel onderhoud je nodig hebt voor je dakkapel, kan per materiaalsoort verschillen. Sowieso is de dakbedekking wel eens toe aan vervanging. Dit verschilt per materiaalsoort. Polyester kan wel vijftig jaar meegaan, terwijl een PVC dakbedekking zo’n tien tot twintig jaar mee kan gaan. De dakbedekking is dus uiteindelijk een keer toe aan vervanging. Ook eventueel schilderwerk aan de buitenzijde moet geregeld worden gedaan. Dit kun je laten doen door een professioneel bedrijf. Omdat het schilderwerk vaak erg hoog is, kan dit zelf wat lastig zijn om waar te maken. Handig is om het schilderwerk niet alleen voor het dakkapel te laten doen, maar in één keer voor het hele huis. Dit scheelt vaak in de kosten en er hoeven maar één keer steigers rond het huis te staan.

Tips & Reacties

Deel je eigen tip over dakkapel

En maak kans op een cadeaubon ter waarde van € 25!